Foredrag på Liselund
om at arbejde biografisk med fotografiet
Onsdag d. 4/12 - 2024
Jeg talte om min bog The Picture of The Yellow Sun, som er et personligt poetisk billedessay, om at have og have mistet en far som er psykisk syg.
Foredraget var for kursister på Skriv dit Liv v. Hanne Probst Rasmussen og et hold i Slægtsforskning, som også deltog. Indtil videre har jeg mest talt om projektet til grupper hvis primære interesse har været fotografi, derfor var det en interessant indgangsvinkel, at holde foredrag for en gruppe med et lidt andet fokus. Og det gav mig rig mulighed for at gøre brug af det speciale jeg skrev på visuel kultur i forbindelse med den proces, det var at lave bogen.
Ud over at fortælle om bogen og mit personlige arbejde med den, talte jeg mere generelt om fotografiets forbindelse til minder og erindringer, om fotoalbummet og de familiehemmeligheder, som kan være knyttet til det og om hvordan private fotos kan åbne op for dybere dimensioner i en selv, ved at undersøge dem og gå ind i dem, også kaldet erindringsarbejde. (Anette Kuhn, Family Secrets).
Jeg talte også lidt om haptisk visualitet, hvordan nogle billeder sanses mere end de ses, og hvordan sådanne sansninger kan skabe associationer til minder, og jeg talte om Roland Barthes Punktum.
Foredraget sluttede med en kort øvelse, hvor kursisterne blev bedt om at trække et billede i en fotopool og skrive i 10 minutter ud fra en detalje i billedet.
Jeg nåede desværre ikke at høre reflektionerne da jeg skulle videre, men øvelsen blev godt modtaget.
Foredrag om at arbejde biografisk med fotografi kan bookes til f.eks. Skriv dit liv kurser og til andre grupper, med interesse for hvordan man kan arbejde personligt med erindringer og fotografi.
Skriv en besked for mere information, hvis du er interesseret.
Fotos: Lise Olsen
Eksperimenterende Fotografi
WORKSHOP
Lisbeth Johansen og Miriam H Nielsen
Undervisere Lisbeth Johansen og Miriam H Nielsen
Start 2 marts, 16 marts, 6 april, 20 april, 11 maj og 22 juni 2024.
Alle dage kl 10.45 - 16.00
Pris: 6.500, kan betales i 3 rater.
Sted: Prospekt Space, galleri, Eriksgade, Kbh. V
Tilmelding og spørgsmål:
Dette kursus henvender sig til dig, som gerne vil (videre)udvikle et personligt fotografisk udtryk og som ønsker at arbejde eksperimenterende med fotografiet i sammenhængende fotografiske projekter - serier, udstilling eller et bogprojekt.
Vi veksler mellem oplæg og i at vejlede dig i dit personlige projekt. Du kan få løbende sparring på et længerevarende projekt.
Kurset forløber over 6 lørdage med opgaver, projektarbejde og udstillingsbesøg.
Vi afsøger fotografiets grænser. Med forskellige teknikker og tilgange vil vi undersøge mediets mange potentialer og muligheder, herunder fotocollagen og kunstbogen. Vi vil diskutere, hvad der gør noget til et fotografi, og hvornår det ophører med at være det.
Her er alt tilladt – du må beskære dine billeder, som du vil, fotografere på langsom lukkertid, lavesammen kopieringer og collage, uskarpe billeder og fotografere de motiver, du altid har haft lyst til at lave.
Som inspiration vil vi i særlig grad se på samtidigt kunstfotografi, men vi vil også tale lidt om ældre processer.
Du kan også få hjælp til at formulere dig om dine billeder, og du vil blive bedre til at lave sammenhængende serier og værker.
Som en del af kurset vil der være lidt tips til, hvordan man kan arbejde med sine billeder i Photoshop. Det er derfor en fordel med kendskab til programmet, men det er ikke et krav for at deltage. Derudover vil der være mulighed for at afprøve cyanotopi.
Der vil den sidste udstillingsgang være mulighed for en lille udstilling i Prospekts galleri.
Lisbeth Johansen
Lisbeth Johansen bor og arbejder i København og er uddannet ved Fatamorgana; Danmarks Fotografiske Billedkunstskole og har en kandidat i visuel kultur fra Københavns Universitet. Hun har undervist i fotografi i mange år på forskellige platforme. I sit kunstneriske virke er hun særligt interesseret i temaer som kredser om identitet; det personlige og det kollektive minde, følelser, overbevisninger, tabu, traumet og den personlige historie. Hun arbejder narrativt i eksperimental form og ofte i kombinationen mellem billede og tekst. Hun har udstillet i Danmark og Sverige på bl.a Fotografisk Center, LOKALE, Landskrona Fotofestival og Galleri Format, Malmø og hun har udgivet bogen The Picture of The Yellow Sun.
Miriam H Nielsen
Fotografiet har en evne til på én gang at opfange og forvrænge verdenen, og det er disse kvaliteter der udforskes i Miriams værker. Med en række forskellige metoder såsom collage, serigrafi og digital manipulation bearbejdes de naturlige og menneskabte strukturer, landskaber og rum der omgiver os. Værkerne udtrykker på en gang mentale tilstande og beskriver rum, som befinder sig et sted mellem fiktion og virkelighed. De er udført gennem en gentagende montageproces, hvori motivet bliver reduceret og koncentreret og sammensat med andre motiver. Dette sker både i fotograferingen og efterfølgende, og er en proces der hele tiden er i bevægelse. Fotografiet bliver på denne måde det råmateriale hvorfra abstraktionen opstår, lag på lag gennem en malerisk og intuitiv proces.
Miriam H Nielsen har udstillet i en lang række sammenhænge gennem de sidste 15 år, bl.a. i Danske Grafikeres Hus, 2022, Galleri Format, Malmø, SE, 2021, NW Gallery, Kbh. 2020, Carlsbergbyens Galleri og Fotosalon 2019., Museum of Goa, Indien, 2019. Atelier NOUA, Norge 2019 og Copenhagen Photo Festival, den kuraterede udstilling, 2018.
Miriam H Nielsen er uddannet ved Fatamorgana, Kbh.og har en MA i visuel antropologi fra University of London og Københavns Universitet.